Scoutgodis

Kan tillagas på muurika eller stormkök.

Ingredienser till 2-3 personer

Ca 50 g smör/margarin
Ca 3 matskedar socker
Ca 3,5 deciliter havregryn

Gör såhär

Smält smör/margarin i pannan
Tag bort pannan från värmekällan och rör i socker och havregryn
Ev värm på lite mer, men undvik att bränna härligheten
Servera i handen eller i kåsa

FIXA FRUKOST FÖR FRUSNA

2–4 portioner

Ni behöver:

  • 1 burk bondbönor, cirka 400 gram
  • 2 tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 citron
  • olivolja
  • salt
  • spiskummin
  • färsk persilja

Gör så här:

  1. Häll bondbönorna med sitt spad i en kastrull, värm upp på svag värme och låt småputtra i några minuter.
  2. Pressa citronen och blanda i pressad vitlök.
  3. Finhacka tomat och persilja.
  4. Häll upp bönorna på ett fat, häll över citron- och vitlöksblandningen och tillsätt salt och spiskummin.
  5. Blanda om försiktigt så att smakerna fördelas.
  6. Toppa med tomat och persilja och ringla över rikligt med olivolja.

Doppa och ät med till exempel laziz, ett orientaliskt tunnbröd.

 

FIRA FETTISDAGEN MED SMASKIGA KRABBELURSEMLOR

 

Cirka 6-10 stycken 

Det här receptet är utan ägg och mjölk. Vill du laga krabbelursemlor med ägg och mjölk, kolla gärna in Fredriks fika! 

Det här behöver du:

4,5 dl mjöl

1,5 dl socker

2 tsk bakpulver

2 tsk malen kardemumma

2,5 dl havremjölk

1 dl kikärtsspad (vattnet från konserverade kikärtor – använd kikärtorna till något annat, t.ex. hummus) 

2 dl havregrädde eller annan grädde

200 gr mandelmassa (mer eller mindre beroende på vad du gillar)

En klick matfett till stekning

 

Gör såhär: 

Blanda mjöl, socker, bakpulver och kardemumma i en lagom behållare (till exempel i en glasburk som vi gjorde).

Häll i havremjölken, skaka om och rör runt med en sked, spork eller annat tillhygge tills smeten är jämn.

Häll sedan i kikärtsspadet och rör om igen.

Ta fram stormköket, eller sätt igång en eld.
(Självklart går det att göra i stekpanna hemma, men det är ju inte riktigt lika mysigt, eller hur?)

Lägg en klick fett i stekpannan. Klicka ut lagom stora krabbelurer och låt dem steka tills de börjat bubbla lite.
Vänd krabbelurerna och stek även på andra sidan.

När de stora krabbelurerna är klara, upprepar du samma procedur med lite mindre klickar till semmellock.

Blanda ut mandelmassan med en skvätt grädde, så att den blir mjuk.

Vispa grädden. Vill du göra det enkelt när du är utomhus? Häll grädden i en burk med ordentligt lock (till exempel burk från Light My Fire Mealkit) och skaka tills grädden är lagom! Vi gjorde den fluffig men inte för hårt vispad. Ha tålamod – det kan ta en stund!

Ta en stor krabbelur och bred på mandelmassan. Klicka på den vispade grädden, och lägg på ett litet krabbelurlock.

Sen är det bara att äta och njuta!

 

Äventyrsmat

För lite längre äventyr har vi även samlat lite tips på Äventyrsmat.